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The following are a few “contentious” rule areas that we are presenting to help ensure that 
coaches, officials and players are operating from the same perspective. 
 
1. Traveling 

A player cannot travel unless he/ she is actually holding the ball and moves illegally.  A 
player may fumble the ball the entire length of the court and has not traveled.   

A player may dive for a ball, secure it and slide (via momentum) 10 feet, 15 feet, or more 
and has not traveled.          

If a player attempts to stop a dribble, loses control and fumbles the ball, then gains 
control, the player has not traveled. 

There is not a limit as to the number of steps a player may take between dribbles. 

There is no limit as to the height of a dribble.  The ball may be dribbled over the player’s 
head without any violation occurring. 

Jump Stop 

Page 37 of the NFHS case book, it describes a jump stop in article 4.44.2 Situation A: 
“Dribbler A1 catches (picks up his dribble) with the right foot touching the floor and then 
jumps off that foot and alights on both feet simultaneously: (a) with feet parallel; or (b) 
with one foot in advance. Ruling: the position of the feet has no significance, but they must 
come to the floor simultaneously. In both (a) and (b), it is a violation if A1 pivots on either 
foot.” 

The NCAA rule book provides the best definition of a jump stop (same as NFHS): 

Section 42. Jump Stop 

Art. 1. A jump stop is executed when a player catches the ball while moving or dribbling 
with: 

a. One foot on the playing court, jumps off that foot and lands simultaneously on 
both feet (no pivot foot). The player may not pivot on either foot. 

b. Two feet off of the playing court, lands on one foot, jumps off that foot and lands 
simultaneously on both feet (no pivot foot). The player may not pivot on either 
foot. 



Art. 2. A jump stop may also be executed when the dribbler has one foot on the playing 
court, initiates a jump off that foot, ends the dribble with both feet off the playing court and 
lands simultaneously on both feet (either foot can now be established as the pivot foot).  

To summarize: 

The only way a player can pivot after a jump stop is if that player catches the dribble or ball 
with both feet off the floor, and lands simultaneously on both feet (the feet must land at 
approximately the same time). The player may now pivot on either foot. 

2. After establishing a legal guarding position, the defender is permitted to move in any 
direction, except into the player being guarded.  In this situation, if contact occurs on the 
defender’s torso, it is usually a foul on the offensive player, unless the dribbler jumps to 
shoot, once the offensive player is airborne, the defender may not move into the path of the 
airborne player.  

3. If a player control foul is called, the protest of “but he was moving” should never be heard.  
The defensive player is allowed to move in order to maintain a guarding position.  This 
principle is maintained until the offensive player is able to get his head and shoulders past 
the defender.   

4. The defender’s feet need not be in contact with the floor in order for a player control foul to 
be called. VERTICALITY, one of the most often missed calls. 

5. Slapping the backboard is ignored if it is incidental to playing defense. 

6. A shot may be blocked or pinned against the board even after hitting the backboard, unless 
it is on its downward flight or within the cylinder. (different from NCAA) 

7. The team control rule on the throw in doesn't affect anything but whether or not we shoot 
free throws on a foul committed during the throw in 

8. There is never a situation in which a player with the ball is entitled to “step” prior to 
running into the defender.  The player is not entitled to “time or distance” if the player has 
the ball. 

9. There is no free landing area for an airborne player if the defensive player was in that 
position before the airborne player left the floor. 

10. Accidentally striking the ball with your foot or leg is not a violation.  Kicking the ball must 
be a positive act to be called a violation. 

11. The three-second count is suspended while a player drives to the basket.  There is no 
three-second count during rebounding situations.  The count ends every time a shot is 
taken and a new count begins when the offensive team regains control. 

 



12. The only exceptions to the airborne player catching a ball in mid-air while going from 
frontcourt to backcourt without violating are: (Rule 9.9 Art. 3 page 60 NFHS Rule Book) 

a. During a throw-in: the first player to touch the throw-in pass 

b. A defender, when intercepting a pass,  

c. During a jump ball 

 The player in the above situations may make a normal landing after securing the 
ball in midair and it makes no difference whether the first foot down is in the 
frontcourt or the backcourt. 

13. Establishing “Frontcourt” status is substantially different if a player is dribbling from back 
court as opposed to holding the ball or receiving a pass at the division line. 

14. A moving screen is NOT a violation.  It is a foul only if there is contact. Contact on an 
illegal screen is usually a foul on the screener. 

15. Extreme contact may occur on a legal screen, but if the screened player stops, or does not 
run through the screen, it is incidental contact. 

 16.   The last player to touch the ball causes it to go into the backcourt. 
 
 17.  “Boxing Out” is TOTALLY different than “Backing out”. 
 
18.  A player may reach over a player and secure a rebound without committing a foul. There is 
no such foul as “over the back”.  It is only a foul if the player is “pushed” in the back while 
rebounding. Officials should not use the term “over the back”.  The proper call & signal is for 
“pushing”. 
 
  19. There is no such foul as “reaching in”. A defender may reach in all he/she wants. It is a foul 
only if they make contact & hold or push the offensive player. 
 
  20. “Continuous Motion” often begins 1-2 seconds before the actual release of the ball. 
  
 
When these situations are called incorrectly or not understood by the officials, coaches, players 
or fans, it causes unnecessary dialogue and/or interruption to the game.   
 
Hopefully, knowledge of the rules, and how and when to implement them will lead to a better 
understanding of the principles of the game. 
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